Byta tak - Saker att tänka på

Vågar man sig på att byta tak på egen hand? Det kan kännas lite skrämmande att byta ut taket hemma på egen hand och det är inte konstigt att många väljer att anlita takläggare när det är dags att förnya taket. Men det går att göra själv, bara man vet hur. Här får du några tips om du vill försöka byta själv. 

Byt alltid ut både papp och läkt

Har du tänkt kosta på ditt hus nya takpannor bör du även byta ut både läkten och underlagspappen. Det blir inte en enorm merkostnad och ditt tak kommer att hålla längre. Riv bort det gamla, och tänk på att det går att hyra hem en container för en ganska billig peng så slipper du köra massor av skräp till tippen på ett litet släp. 

Så här gör du

När den gamla pappen och läkten är borta är det dags att börja med det nya taket. Sopa av taket ordentligt och kolla så det inte finns rötskador. Om träet är skadat, byt ut de delar som är påverkade. Kolla extra noga vid skorstenar och fläktar. 

  1. Rulla ut pappen. Börja nerifrån med 15 cm omlott i varje skarv och spika i sicksackmönster. Lägg asfalt vid skorstenar och fläktar eller liknande. Avsluta med nocken så den pappen täcker båda sidor. 
  2. Lägg ströläkten. Välj 25 x 25 och spika fast dem vertikalt med 600 mm CC. Varannan rakt över en takstol, varannan mellan. 
  3. Lägg bärläkten. Börja alltid nerifrån och spika horisontellt. Mått är 25 x 38 mm. Den nedersta spikas stående, övriga liggande. Det är för att den nedersta pannan inte har en annan panna att vila mot. Olika pannor har olika mått som bestämmer avstånd mellan bärläkten. Läs instruktionerna för de pannor du köpt. (Tips: Såga till en passbit som har rätt längd så slipper du mäta hela tiden.) 

Sedan är det bara att börja lägga ut pannorna. Börja längst ner till höger och lägg alltid hela rader. 

25 Apr 2021