Få nytt liv i gamla golv

En av de allra vanligaste formerna av renovering inomhus är, förutom att måla och tapetsera, att byta golvet. Utan att lägga mycket tanke och tid så börjar man att med kofot och såg bryta upp de gamla brädorna och kasta ut dem. Ofta är det helt onödigt! Gamla golv kan vara bland det snyggaste som finns om man ger dem lite kärlek, och billigt blir det också. 

Om golvet är stabilt

Då blir det ganska enkelt. Då kan du slipa golvet för att få fram en snygg yta som du sedan kan behandla på många olika sätt. Du kan göra det för hand, med maskin eller genom att anlita en firma. Oavsett hur du gör så kommer du snart att se hur det gamla golvet får nytt liv och ofta så ser det faktiskt bättre ut i ett gammalt hus än ett helt nytt golv. Läs mer om golvslipning här för att lära dig mer om hur man gör. 

Golvet knarrar eller sviktar

Lite knarr i golvet ger huset karaktär, men gillar du det inte så går det att få bort. Börja med att lokalisera var knarret uppstår någonstans. Sedan lyfter du upp de golvbrädor som knarrar och simsar under för att få dem helt i våg, och du kan även stärka upp med lite lim innan du spikar eller skruvar dit brädorna igen. 

Om det sviktar så kan det vara ett tecken på något mer allvarligt. Med lite tur så är det ojämnt underlag som gör att det gungar och då kan du själv fixa detta. Ta bort det gamla golvet varsamt och lägg sedan dit ett undergolv av plywood. Det kommer ge ditt golv en helt ny stabilitet. 

Har du otur så är det trossbotten som har tagit skada och då behöver du nog anlita en snickare som kommer och kollar på ditt golv. Om trossbotten behöver bytas ut helt så är det kanske lika bra att byta hela golvet på en gång. Men kan du spara det gamla golvet och slipa upp det så blir det faktiskt snyggare. 

10 Jun 2020