Hur fixar man gamla stengolv?

Nu är det väl inte så jättemånga som har stengolv hemma, såvida man inte gått och köpt sig ett gammalt slott eller nåt. Nej, den här frågan ställdes av en vän till mig som har skaffat en ny affärslokal. Det finns ett gammalt marmorgolv där, som en gång i tiden måste ha varit hur snyggt som helst. Nu ser det mest trist och smutsigt ut. Men det går att piffa upp dem! 

Få bort smuts

För att få bort vanligt smuts från ett marmorgolv använder man ett rengöringsmedel som är PH-neutralt. Det finns ganska många medel som är lika milda som kranvatten och inte skadar golvet. Blanda med ljummet vatten och skura med trasa eller en mjuk borste för att få bort smutsen. 

Djuprengöring

Här är det lite aggressivare rengöringsmedel som gäller. Blanda gärna i lite kommersiellt slipningsmedel för det får bort smuts som sitter hårt. Tänk på att använda hett vatten vid djuprengöring och att alltid avsluta med att tvätta golvet med enbart ljummet vatten. Vill du ha ett väldoftande golv så använd PH-neutralt rengöringsmedel precis som vid vanlig golvtvätt. 

Polera marmorgolvet

Om golvet ändå är matt och trist så kan det behövas lite krafttag. Genom att polera marmorgolv får man tillbaka den lyster det hade när det var nylagt och sedan är det bara att underhålla med vanlig tvätt och djuprengöring med jämna mellanrum. Polering av marmorgolv, som du kan läsa mer om här, bör man överlämna till experter då det är lätt att man förstör stengolvet om man använder polermedel och maskiner felaktigt. 

13 Apr 2021